PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUH. STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

DUYURULAR

DEPREMZEDELERLE DALGA GEÇİYORLAR

 DEPREMZEDELERLE DALGA GEÇİYORLAR

 

31 Aralık 2012 tarihinde 4. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan Seri B Sıra No: 7 nolu Tahsilat Genel Tebliği’nde 6358 sayılı EXPO 2016 Antalya Kanununun  21 inci maddesi ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun  48 inci maddesinde yapılan düzenlemeye istinaden 2011 yılında ülkemizde meydana gelen doğal afetler nedeniyle Bakanlığımızca mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki amme borçlularının Bakanlığımıza bağlı vergi dairelerine olan borçlarının tecil ve taksitlendirilmesine yönelik açıklamalar yapılmıştır.

 

Bu açıklamalarda özet olarak, mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde, mücbir sebep halinin ilanından önceki ve mücbir sebep halinin devam ettiği süredeki vergi borçlarının TECİL FAİZİ alınmadan 24 aya kadar taksitlendirileceği belirtilmektedir. Yani mükellefler, borçlarına uygulacak Gecikme Zammı ve Gecikme Faizlerinin tamamını ödeyecekler. Ancak vergi aslı+ gecikme zammı ve gecikme faizi toplamı borcun 24 aya kadar taksitlendirilmesi halinde TECİL FAİZİ alınmayacaktır. Ayrıca bu taksitlendirmenin yapılabilmesi için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanununda öngörülen likidite oranı, teminat mektubu gibi koşullara da uyulacaktır.

 

Zaten mevcut yasada da var olan (hatta mevcut yasaya göre borçlar 36 aya kadar da taksitlendirilebilir.) bu uygulamanın yeni olan tek yanı taksitlendirmede TECİL FAİZİ alınmaması olmuştur.

 

 İşte  depremzede ile dalga geçilmesi tamda bu noktadadır. Depremzedeye çok büyük bir lütufta bulunmuşlar ve Tecil Faizini almıyorlar.

 

 Şöyle basit bir örnekle olayı açıklamaya çalışalım.  Depremin olduğu 23 Ekim öncesinde kesinleşmiş vergi borcunun 20.000,00 TL, Gecikme Zammı ve Gecikme Faizi toplamının da 30.000,00 TL olmak üzere toplam 50.000,00 TL vergi borcumuzun olduğunu varsayalım. Bu borcun 24 ay süre ile taksitlendirilmesi halinde (tabi firmanın likidite oranına ve vergi idaresinin teminat mektubu isteme konusundaki yasal zorunluluğa uyularak.)*  ortalama 6.000,00 TL bir TECİL FAİZİ tahakkuk edecektir. İşte depremzedeye yapılan kıyak burada yatıyor. Maliye sizden 50.000,00 TL,yi 24 taksite alıyor ama bunun için gerekli olan Tecil Faizinden, yani 6.000,00 TL’den vazgeçiyor. Ne büyük bir lütuf değil mi?

 

Aynı şekilde 23 Ekimden sonra tahakkuk eden borçlar mücbir sebep hali kapsamında olduğundan, mücbir sebep halinin devamı süresince ödenmediği hallerde bu borca gecikme zammı ve gecikme faizi tahakkuk ettirilmemektedir. Bu borçlarda yine tecil faizi alınmaksızın (vergi dairesinin borcu tecil edilecek firmanın 6183 sayılı yasada belirtilen şartlara uyup uymadığını kontrol etmesinden sonra) 24 aya kadar faizsiz olarak taksitlendirilebilecektir.

 

Kuşkusuz bu durum yazımızın başında da belirttiğimiz 6183 sayılı yasada yapılan değişikliğin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Yasa böyle acele ile ve Maliyenin görüşü bile alınmadan Antalya Expo kanununa monte edilen bir madde ile değiştirilince dağın fare doğurması kaçınılmaz olmaktadır.

 

Kişisel kanaatim; vergi aslı 20.000,00 TL olan, gecikme faizi ve zammı ile 50.000,00 TL’ye yükselen borca sağlanacak 6.000,00 TL’lik bir avantaja kimsenin ihtiyacı yoktur.

 

Bu avantajınızı  alıp ta gidiniz.

 

*Not: Borçların tecil faizi ile taksitlendirilmesinde 50.000,00 TL,ye kadar olan borçlar için Teminat istenmemekte, 50.000,00 TL’yi aşan borçlarda ise aşan tutarın yarısı kadar teminat talep edilmektedir. 10.12.2013

 

                                                                                 İlhan GÜNERİ

                                                                             Yeminli Mali Müşavir